Siğiller, çoğu durumda Human Papilloma Virüsü (HPV) virüsünün vücuda bulaşması durumunda ortaya çıkarlar. Özellikle zayıf bağışıklık sistemine sahip olan kişiler, HPV virüsünün temas yolu ile bulaşması durumunda vücudun çeşitli yerlerinde siğilleri görebilir. Siğiller farklı boyut ve şekillerde, farklı yoğunluk ve türde gözlemlenebilir.
Elit Klinik dermatoloji biriminde gerçekleştirilen siğil tedavisi ile amacımız, siğil türünüzü doğru bir şekilde belirleyerek tedavi etmektir. Siğillerin yayılma ve birleşerek çoğalma eğilimde olduklarından, tedavisinin mutlaka yapılması gerekir.
Elit Klinik’te siğil lezyonlarını tedavi etmek için birçok farklı teknik ve gelişmiş yöntem bulunmaktadır. Siğillerin türü detaylı bir tarama ile belirlendikten sonra kriyoterapi, elektrokoter ile yakma veya ilaç ile tedavi edilir.
Genital siğil HPV adıyla bilinen virüsün sebep olduğu bir enfeksiyondur. Bu virüsün yüzlerce tipi bulunur. Bu tiplerden bazıları genital bölgeye yerleşmektedir. Bunların yaptığı enfeksiyon genital siğil olarak adlandırılır.
Genital bölgede siğil genellikle deride kabuklu, pütürlü, açık veya koyu kahverengi renginde görülür. Bazen bu küçük kabarcıklar birleşerek bölgede daha büyük kitlelere dönüşebilir.
Genital bölgesinde siğil bulunan bir kişi ile cinsel ilişkiye girildiğinde bu siğilin virüs olmayan kişiye bulaşmama ihtimali çok azdır.
Siğil yapan etken, insan papilon virüsü denen bir etkendir. Bu virüsün şimdiye kadar tespit edilmiş 200’den fazla cinsi bulunur. Bu virüs sadece deriye sınırlı ve deride yer tutan bir virüstür. İnsan vücudundaki hemen hemen tüm deri bölgesini bu virüs yerleşebilir. Yerleştiği bölgede kabarık, bazen top başı büyüklüğünde ya da nohut/fındık büyüklüğüne ulaşan tarzda kitlelerdir.
Virüslü bir kişiyle sağlam bir kişi temas ettiği zaman özellikle sağlam kişide bir sıyrık veya zedelenme varsa siğilin bulaşma hızı daha çabuktur. Bu siğil genital bölgede, elde veya yüzde bulunabilir. Siğil bir virüs deposudur. Virüsün bulunduğu mikrobun bulunduğu kısmın kendisidir.
Virüs direkt olarak karşı tarafa bulabilir. Sağlam kişinin bağışıklık sistemi güçlü değilse vücut bu virüsü yenemez. Bölgede üremeye başlayan virüs, günden güne kendini bir şişlik şeklinde bell eder.
Bazı siğiller çocukluk döneminde ortaya çıkabilir. Genlikle el ve kol bölgesinde görülür. Genellikle pembemsi bir rengi vardır. Siğiller az veya yan yana gelmiş şekilde gruplar oluşturabilirler.
Düz siğiller, çoğunlukla yüz ve boyun bölgesinde bulunur. Yüzlerce küçük tane olarak görülebilirler. Daha az kabarık, yassı ve yayvan vaziyette, mememsi ve kırmızı vaziyette olabilirler.
Filiform siğiller, iplikçik şeklinde karşılaşılan, genellikle burun delikleri ve burun çevresinde, kulak üstü ve kepçesinde ya da saç içerisinde çıkabilir. Bir iplik gibi dışarıya doğru uzarlar.
Bir başka siğil çeşidi, ayak tabanında ortaya çıkan plantar siğil denilen türdür. Normalde diğer siğiller gibi dışarıya doğru büyüme eğilimindedirler. Fakat ayak tabanında olduklarından içeri doğru büyürler ve cilt içerisinde kökleri bulunur.
Genital siğiller, vajen ve penis etrafında görülen et beni tarzındaki lezyonlardır. Bu lezyonlar düz, hafif şişlik veya kabarcık tarzında görülebilirler. Bunu oluşturan durum, HPV virüsünün 200 çeşidinin bulunmasıdır. Bu çeşitler arasından dört tanesi, yüksek risk oranına sahiptir. Yedi-sekiz türü, orta yüksek riskli türüne aittir.
Kadınlarda rahim ağzı kanserine sebep olabilen bazı lezyonların derhal kontrol altına alınması gerekir
HPV’ye bağlı olarak gelişen siğiller, erkeklerde penis civarında, anüs çevresinde ya da perine adı verilen makat ile yumurtalar arasındaki bölgede görülebilir. Ayrıca kasık, anal kanal, makat çevresinde görülebilir.
Kadınlarla vajen iç bölgede, vulvada veya rahim ağzında görülebilir.
Bunların yanı sıra bazı siğil türleri;
HPV virüsünün oluşturduğu siğiller, mutlaka tedavi edilmesi gereken lezyonlardır. Peki siğil nasıl geçer?
Siğiller, oldukça bulaşıcı oldukları için yayılma eğilimindedir. Çocukluk çağında el ve ayak parmaklarında sıklıkla görülür. Erişkin kişilerde genital bölgede bulunabilir. Genital bölgedeki siğiller, rahim ağzı kanserine sebep olabilir. Bu sebeple mutlakla tedavi edilmelidir.
Siğillerin bulunduğu bölgeye ve yoğunluklarına göre farklı tedavi türleri mevcuttur. Siğil tedavisi seçenekleri arasında;
Siğiller genellikle kriyoterapi yöntemi ile tedavi edilmektedir. Kriyoterapi yöntemi, sıvı azotun yakma etkisinin kullanılması prensibi ile çalışır. Yakma tedavilerinde elektrokoter ile HPV siğil tedavisi, pleksi cihazı (plazma pen ile siğil yakma) ve lazerle siğil tedavisi bulunur.
Siğil oluşumları genellikle deri renginde lezyonlar şeklinde görülür. Öncelikle top iğne başı şeklinde bir boyutlatı varken, haftalar sonra bezelye büyüklüğüne erişebilirler. Bu oluşumların görülmesinin nedeni, Human Papilloma Virüsü (HPV)’dir.
HPV virüsüne bulaşmak için güvenli ve sağlıklı bir partnerle birlikte olduğundan, korunma yöntemlerini uygun bir şekilde cinsel temasa geçtiğinizden emin olmalısınız.
Ayrıca hijyen kurallarına dikkat etmeniz ve bağışıklık sisteminizin güçlü tutmanız, vücudunuzun bu virüsle olan savaşını kazanmasında önemlidir. Zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak, bu virüsün vücudunuzda kolayca yayılmasına sebep olabilmektedir.
Yayınlanma Tarihi: 07/05/2025
Güncellenme Tarihi: 07/05/2025
Saniyeler içinde formu doldurun. Size yardımcı olalım.rn