Hızlı Randevu
Randevu Oluşturun,‍
Size En Kısa Sürede Ulaşalım

Kolonoskopi işlemi, anüsten giren esnek bir cihazla yapılır. Kolonoskop cihazının ucunda bir kamera vardır. Kolonoskop, kalın bağırsak hastalıklarını araştırmak için kullanılır.

Bu işlemden önce mutlaka bağırsak temizliği işleminin yapılması gerekir. Bu sebeple doktorunuzun önerdiği bir bağırsak temizliği diyeti uygulanmalıdır. Genellikle bu diyet, işlemden bir gün önce liften fakir bir beslenme ile olur. Ayrıca bağırsakları tamamen temizleyecek bir ilacın kullanılması gerekir.

Bu işlem de diğer endoskopik işlemler gibi anestezi etkisinde yapılır. Genellikle ağrılı ve acılı bir işlem değildir. Riski ve yan etkileri yoktur. Kolonoskopiye hazırlık öncesinde uygulanacak anestezi, hafif bir anestezidir.

Eğer hastanın ciddi bir kalp hastalığı yoksa bu işlemde oluşabilecek herhangi bir ölümcül risk bulunmaz. Bu işlem 30 dakika sürer, hastanede kalınmasına gerek yoktur.

Bu işlemin yapılması için kolon kanseri veya ağrılı ya da kanamalı bağırsak hastalıklarından şüphelenilmesi gerekmez. Özellikle 45 yaşından sonra tarama ve kontrol amacı ile yapılan oldukça kolay bir işlemdir.

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi, kalın bağırsağın tamamının veya ince bağırsağın son kısmının görüntülenmesi için yapılır. Kolonoskop, ince ve bükülebilir, ucunda kamera bulunan bir alettir.
Bu işlemi düzgün yapmak için, önceden bağırsak boşaltıcı ilaçlar kullanılmalıdır. Ayrıca liften yoksun bir diyet yapılmalıdır.

Kolonoskopi Neden Yapılır?

Bu işlem, ucunda küçük bir kamera olan bir endoskop ile yapılır. Bu sayede kalın bağırsağın tamamı ve ince bağırsağın son kısmı taranır. Bu işlem sırasında karşılaşan patolojilere müdahale edilebilir. Biyopsi örneği ve polip alınabilir.
Dünya Sağlık Örgütü‘nün önerisiyle 45 yaşından sonra, her 5 yılda bir bu işlem kesinlikle yapılmalıdır.

  • Kabızlık
  • şiddetli karın ağrısı
  • kontrolsüz bir kilo kaybı
  • rektal kanama
  • tuvalet sırasında zorlanma
  • ailesinde kanser görülen kişilerde mutlaka check-up amacıyla bu işlem yapılmalıdır.

Kolonoskopi Kimlere Yapılabilir?

Eğer sağlık probleminiz yoksa ve 50 yaşından büyükseniz, bu işlemi 5 yıl ara ile yaptırmalısınız. Kolonoskopi, kalın bağırsak kanseri taraması için önemlidir. Bu işlemi her 5 yılda bir yaptırmalısınız.

Bu işlemde poliplerin bulunup çıkarılması, kalın bağırsakta kanser gelişimi tamamen önlenebilir.

Makattan kanaması olan hastalar, mutlaka kolonoskopi yaptırmalıdır. Hastalar genellikle, basur, hemoroid ve makat çatlağı var diye bu işlemden kaçınır. Dışkısında gizli kan pozitifliği bulunan hastalar,

  • Birinci derece akrabalarında kolon kanseri olan kişiler,
  • Dışkısında kanlanma ve değişiklik görenler
  • İltihaplı bağırsak hastalıkları olanlar
  • Bağırsak duvarında polip tespit edilenler
  • Ülseratif kolit hastaları,
  • Kronik ve sebebi bilinmeyen uzun süreli ishali olanlar
  • Şişkinlik, gaz ve kabız sorunu yaşayanlar,
  • Şiddetli karın ağrısı olanlar,
  • Nedeni açıklanamayan kilo kaybı olan hastaların mutlaka kolonoskopi yaptırması gerekir.

Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

Elit Klinik’te kolonoskopi işlemi güvenli ve steril bir ortamda anestezi ile yapılmaktadır. Hastanın konforu göz önünde tutulur. Acılı ve ağrılı bir işlem değildir. Hasta işlemi hissetmez ve işlemler sonrasında hayatına kaldığı yerden devam edebilir.

Kolonoskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Günümüz teknolojisinde bu işlem, hem bağırsak hastalıklarının taramasında, tanısında ve tedavisinde kullanılan en önemli yöntemdir.

Kalın bağırsak kanserlerine, büyük ölçüde polip denilen küçük ve iyi huylu (benign) benlerin yol açtığı bilinir. Ancak bu benler zaman içerisinde kötü özellikler kazanabilir, kansere yol açabilir. Kolonoskopi yardımıyla bu hücreleri temizlemek ve hastayı kolon kanserinden kurtarmak mümkündür.

Kolonoskopi sayesinde;

  • iltihaplı bağırsak hastalıkları tanısı koymak,
  • bağırsak kanamalarını durdurmak,
  • bağırsak darlıklarını genişletmek,
  • hemoroidleri tedavi etmek mümkündür.

Kolonoskopi Ne Kadar Sürer?

Bu işlem yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Acısız, ağrısız ve kolay bir işlemdir. Hasta anestezi etkisinde olacağından bir şey hissetmez ve hayatına devam edebilir. Hastanede kalmasına ve dinlenmesine gerek yoktur.

Kolonoskopi Öncesi Neler Yapılmalı?

Kolonoskopinin düzgün bir şekilde yapılabilmesi için, işlemden bir gün önce hastanın yapması gereken bazı şeyler vardır. Bağırsakların tamamen temizlenmiş olması gerekir.

Hastanın sıvı ve berrak bir besinlerle beslenmesi gerekir. İşlem öncesi bol su içmesi, meyve suyu ya da elma suyu içmesi lifli gıdalara ara vermesi gerekir.

Posalı olmayan meyve suları, et suları ve tavuk suları tüketilebilir. İşlemden bir gün önce bağırsakların tamamen temizlenmesi gerekir. Verilen ilaçlara bağlı olarak hastanın ishal yoluyla bağırsakları temizlenmelidir. İşlemden önce 8 saat aç kalınması gerekir.

Kolonoskopi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

İşlemden sonra anestezinin etkisinin geçmesi beklenir. 1-2 saatin ardından gıda alımına başlanabilir. İşlem sırasında bağırsaktan bir tümör ya da büyük bir polip çıkarıldıysa kişi 1 gün daha sıvı beslenmelidir. Kolonoskopi sonrasında hasta sağlıklı beslenmeye devam etmeli ve bağırsak için yararlı besinlerle beslenmelidir.

Bizimle İletişime Geçin

Saniyeler içinde formu doldurun. Size yardımcı olalım.rn

Hızlı Randevu
Randevu Oluşturun, Size En Kısa Sürede Ulaşalım