Dolgular, dişinizde çürük nedeniyle oluşan boşlukları onarmak için kullanılan malzemelerdir. Diş dolguları, diş minesindeki çürümeyi tedavi etmek ve dişin görünümünü, gücünü ve yapısını eski haline kazandırmak için tasarlanmıştır.
Tedaviye başlamadan önce diş hekiminiz sizin için en uygun dolgu türünü belirleyecektir.
Daha sonra dolgu malzemesini 3 boyutlu olarak yerleştirmeden önce alandaki bakteri ve çürükleri temizleyecektir. Ardından dişin yapısal bütünlüğünü güçlendirmek için hazırlanan deliğe diş dolgusu malzemesi ile kaplayacaktır.
Dolgu malzemesi olarak kullanılan 4 yaygın çeşit vardır. Bunlar;
Öncelikle dolgu yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanır. Ardından diş üzerinde oluşan çürük diş hekimi tarafından hassas bir şekilde temizlenir. Hazırlanmış olan diş dolgu maddesi temizlenen bölgeye dişin orijinal şekline bağlı kalınarak yerleştirilir. Bu malzeme özel bir mavi ışık yardımıyla sertleştirilir.
Şehir | Kompozit Dolgu (TL) | Amalgam Dolgu (TL) | Porselen Dolgu (TL) | Estetik Dolgu (TL) |
---|---|---|---|---|
İstanbul | 800 – 1,500 | 700 – 1,300 | 2,500 – 4,000 | 1,000 – 2,000 |
İzmir | 700 – 1,400 | 600 – 1,200 | 2,000 – 3,800 | 900 – 1,800 |
Ankara | 750 – 1,500 | 650 – 1,250 | 2,200 – 3,900 | 950 – 2,000 |
Antalya | 750 – 1,450 | 650 – 1,200 | 2,300 – 4,000 | 950 – 1,900 |
Diş dolgusu yapılmasındaki amaç hasar görmüş, çürümüş veya kırılmış dişlerin tedavi edilmesidir. Fonksiyonel ve estetik iyileşme sunan diş dolguları, çürüklerin durdurulmasını sağlar.
Görünüşünden dolayı bazen “gümüş dolgu” olarak adlandırılan dental amalgam, dişlerdeki boşlukları doldurmak için kullanılan cıva, gümüş, bakır, kalay ve çinko karışımıdır.
Dayanıklılıkları nedeniyle bu gümüş renkli dolgular genellikle büyük kaviteler ve çiğnemek için çok fazla kuvvetin gerekli olduğu arka dişlerde en iyi seçimdir.
Amalgam, diş rengindeki dolgulara göre daha az zaman aldığından, tedavi sırasında hareketsiz kalmakta zorlanan çocuklar ve özel ihtiyaçları olan kişiler için de uygun bir dolgu tercihidir.
Dental amalgam güvenli, 150 yıldan fazladır dünya çapında yüz milyonlarca hastada kullanılan bir diş materyali olmasına rağmen, içeriğindeki civa hala merak konusudur. Ardı ardına yapılan incelemeler ve araştırmalar, amalgamın boşlukları doldurmak için güvenli ve etkili olduğunu göstermektedir.
Genel olarak, birden fazla amalgam dolgusu olan kişilerin kanlarında veya idrarlarında biraz daha yüksek oranda cıva seviyeleri gözlenebilir, ancak bu güvenli kabul edilen bir seviyede kalır.
Sonuç olarak amalgam dolgulu kişiler üzerinde yapılan çalışmalar, amalgam dolgunun genel popülasyonda zararlı sağlık etkilerine neden olduğuna dair kesin kanıtlar göstermemektedir.
Diş çürüğünü tedavi etmek için hangi dolgu malzemesinin kullanılacağına diş hekiminiz sizin için en uygun olana karar verecektir. Ama seçim yapılmadan önce amalgam dolgular hakkında aşağıdaki bilgileri aklınızda bulundurmanızda fayda vardır.
Amalgam Dolguların Artıları
Amalgam Dolgunun Eksileri
Diş çürüğünü tedavi etmek için hangi dolgu malzemesinin kullanılacağına diş hekiminiz sizin için en uygun olana karar verecektir. Ama seçim yapılmadan önce amalgam dolgular hakkında aşağıdaki bilgileri aklınızda bulundurmanızda fayda vardır.
Amalgam Dolguların Artıları
Amalgam Dolgunun Eksileri
Elit Klinik’te gümüş dolgu olarak da bilinen amalgam diş dolguları, çürükler için uzun süreli diş tedavisidir. Yüksek bir çiğneme basıncına dayanabilirler ve çürüklerin dişlerinizin geri kalanına yayılmasını önleyebilirler.
Amalgam dolgu işlemi, çoğu durumda tek seansta tamamlanabilen basit ve hızlı bir tedavi yöntemidir. Elit Klinik diş hekimleri bu nedenle maksimum kaliteyi sağlamak için birkaç kesin adımı takip eder.
Türkiye’de amalgam dolgu, uygun fiyatlı, güvenilir ve hızlı çürük çözümü arayan hastalar için ideal diş tedavisidir.
Amalgam dolgu ucuz ve güçlü bir dolgu türü olmasına rağmen estetik bir görünüm sağlamaz. Bu nedenle genelde gülümserken açığa çıkmadıkları için azı veya arka dişlerde kullanılması tercih edilir.
Dünya genelinde çoğu diş hastası dolgu yaptırmayı tercih etmektedir. Bunun nedeni, amalgam dolgunun kullanışlı olmasıdır.
Amalgam diş dolguları civa, gümüş, kalay ve bakırdan oluştuğu için tüm dolgular arasında en güçlü olanıdır. Bu karışım sertleştiğinde en az 10-15 yıl boyunca çok fazla çiğneme basıncına dayanabilir.
İnsanların amalgam dolguları tercih etmelerinin ilk nedeni ucuz olmalarıdır. Özellikle birden fazla diş tedavi etmeniz gerektiğinde en ucuz dolgu çeşididir.
Çoğu durumda, amalgam diş dolgusunu elde etmek için diş hekimini tek bir seans ziyaret etmeniz yeterlidir.
Amalgam dolgular, çürüklerden kaynaklanan büyük diş hasarlarını etkili bir şekilde tedavi ettiği için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Gümüş dolgular en güçlü dolgu türüdür, ancak işlemden hemen sonra veya genel bakım için özen ve dikkat gerektirirler.
Gümüş dolgular en güçlü dolgu türüdür, ancak işlemden hemen sonra veya genel bakım için özen ve dikkat gerektirirler.
Bu basit diş tedavisi ile tüm dişlerinizi kurtarabilir ve diş çürüğünün yayılmasını önleyebilirsiniz. Kompozit dolgular, sadece bir diş hekimi ziyareti ile var olan çürükler için en iyi diş tedavisidir.
Elit Klinik’teki kompozit dolgular, doğal dişleriniz ile güzel bir şekilde bütünleşen estetik bir diş çözümüdür. Ayrıca uygun fiyatlı, dayanıklı, pratik ve dünya çapında düzinelerce hasta tarafından tercih edilmektedir.
Kompozit reçineler, boşlukları tedavi etmek için kullanılan estetik bir diş tedavisidir. Çürükler dişte deliklere neden olur, deliklerin tedavi edilmeden bırakılması da ağız sağlığınızı tehlikeye atar. Bu nedenle kompozit diş dolguları diş çürüğünün neden olduğu delikleri daha fazla zarar görmemesi için kapatır.
Kompozit diş dolguları, çoğunlukla diğer maddelerin yanı sıra ince cam ve plastik karışımından yapılır. Dişlerde çirkin bir görünüm bırakan amalgam dolgulara estetik bir alternatiftir. Kompozit dolgu dişlere benzer bir renge sahiptir. Bu nedenle, dişleriniz ile güzel bir şekilde bütünleşirler.
Kompozit dolgular, konumlarından bağımsız olarak arka dişler ve ön dişlerinizi doldurabilirler. Ayrıca sadece boşluğu doldurmaktan ziyade doğal diş yapısı ile yapıştırma özelliği ile öne çıkarlar.
Elit Klinik’te kompozit dolgu işlemi tek seansta tamamlanan bir işlemdir. Yine de Elit Klinik diş hekimleri, maksimum kaliteyi sağlamak için birkaç net adım izlemektedir.
Kompozit dolgu, çürüklerden muzdarip hastalar için uygun bir diş tedavisidir. Kompozit diş dolguları, dişlerin rengi ve yapısı ile güzel bir şekilde uyum sağladığı için diş çürüğü için estetik bir çözüm sunar.
Estetik olmayan bir görünüme sahip amalgam dolguya alternatif olarak ortaya çıktıkları için kompozit dolguların faydaları çoktur.
Kompozit diş dolguları uygun ağız hijyeni ile 10 yıla kadar kullanılabilirler. Ayrıca, ön dişlere uygulandığında, ön dişler arka dişlere göre daha az basınca maruz kaldıklarından daha uzun süre dayanabilirler.
Kompozit dolgu diş tedavisi estetik avantajı nedeniyle popüler hale gelmiştir. Kompozit dolgu, doğal dişlere benzer bir renge sahiptir. Bu nedenle, genel görünümle mükemmel uyum sağlar.
Elit Klinik’te tüm kompozit dolgu işlemi her diş için 1 saati geçmez ve sadece 1 seans sürmektedir.
Elit Klinik’teki kompozit dolgu hizmeti çürüklerden kaynaklanan daha küçük ve daha büyük delikleri tedavi etmek için kullanılır.
Küçük diş hassasiyeti yaşayabilirsiniz, ancak kısa süre içinde kaybolacaktır. Diş hekimlerimiz rahatsızlığı hafifletmek için ilaçlar reçete edebilirler
Diş dolgusu yaptırma süresi yapılan dolgu türüne ve dolgu yapılan dişin gerektirdiği onarım miktarına göre değişir. Fakat genellikle 30 dakika – 1 saat arasında kolay, hızlı ve ağrısız bir şekilde tamamlanır.
Amalgam dolgu daha güçlüdür, daha uzun süre dayanır ve hatta daha ucuzdur. Ancak pek çok kişi amalgam dolguların çok daha az estetik sundukları hatta hiç sunmadıkları için kaçınırlar.
Kompozit dolgu maliyeti ise daha yüksektir. Ayrıca amalgamdan daha az dayanıklıdır ve daha kısa süreli kullanım sağlar. Ancak birçok hasta estetik bir görünüm sunduğu için kompozit dolguları tercih etmektedir.
Uygun ağız hijyeni ile amalgam dolgu en az 10-15 yıl dayanır.
FDA, ADA, WHO ve diğer birçok uluslararası sağlık kuruluşu, amalgam dolgudaki civanın sağlık riskleri oluşturduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını söylemiştir. Tüm çalışmaların amalgam diş dolgusu yaptırmanın hiçbir tehlikesi olmadığını gösterdiğine dikkat çekerler.
Ancak AB, diş hekimliğinde civa kullanımını en aza indirmeye çalıştığı için hamile kadınlar ve 15 yaşın altındaki çocuklar için amalgam kullanımına izin vermemektedir. Bunun dışında amalgam tamamen güvenlidir ve amalgamı başka hastalıklarla ilişkilendirmenin hiçbir bilimsel temeli yoktur.
Çoğu durumda, amalgam dolgu tedavisi için sadece 1 ziyaret yeterlidir.
Sağlıklı olduğu sürece amalgam dolgunun çıkarılmasını önermiyoruz. Amalgamın çıkarılması akciğerlerinizi civa buharına maruz bırakabilir ve bu da size zarar verebilir.
Türkiye’de Elit Klinik’te uygun ağız hijyenine sahip bir kompozit dolgu 7 – 10 yıla kadar dayanır. Azı dişlerini tedavi etmek için kullanılan dolgular ise çiğneme ve yeme nedeniyle daha fazla basınca maruz kaldıklarından daha kısa süre dayanırlar.
Genellikle diş ömrünü uzatmak ve diş çürümesini tedavi etmek için kullanılırlar.
Amalgam dolgu daha güçlüdür, daha uzun süre dayanır ve daha ucuzdur. Ancak birçok insan kompozit dolguları tercih ederler çünkü estetik açıdan kompozit dolgular daha iydir. Bunun aksine kompozit dolgu maliyeti ise daha yüksektir. Aynı zamanda amalgamdan daha az dayanıklıdır ve nispeten daha kısa sürer.
Kompozit dolgu işleminin tamamen tamamlanması sadece 1 ziyaret gerektirir. Çürüyen her dişi doldurmak için birden fazla katmana ihtiyaç duyulduğundan 1 saat veya daha az sürebilir.
Dolgu yaptırmak Elit Klinik’te 30 dakikadan fazla sürmez. Aynı seans içinde hem diş çürüklerini temizliyor hem de laboratuvarımızda üretilen dolgunuzu dişlerinize yerleştiriyoruz.
Kompozit dolgu ön dişler için en iyi seçimdir ve 7 yıldan fazla süren üstün bir dayanıklılığa sahiptir.
Elit Klinik olarak hangi diş dolgusunun sizin için en iyisi olduğunu seçiyoruz. Kompozit dolgular, beyaz renkleri ve doğal diş yapısına uygunluklarıyla ön dişler için en iyi seçimidir. Kalıcılık ve dayanıklılığıyla amalgam dolgular ise azı dişleri için biçilmiş kaftandır.
Genel olarak, her ziyaret yaklaşık bir saat sürer, ancak onley dolgularda daha fazla diş yapısı kaldırıldığından ilk randevu daha uzun olabilir.
Porselen inlay ve onley dolgular, boşluklar geleneksel kompozit dolgularla doldurulamayacak kadar büyük olduğunda kullanılır ve önerilir. Büyük bir boşluğu doldurmak için mükemmel bir seçenektir ve uzun süre dayanırlar.
Doğru yapıldığında porselen dolgunun düşmesi nadirdir. Porselen dolguyu yerleştirme işleminin bir kısmı, onu dişe kalıcı olarak yapıştırmaktır.
Dolgu durumuna bağlı olarak değişebilen bu süre genellikle 7-10 yıl arasındadır. Düzenli diş kontrolü yaptırarak dolgunun ne zaman değişmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz. Fakat dolgunuzun düşmesini beklemeden yenileme yaptırmak isterseniz 5 yıl sonrasında yeniden yaptırabilirsiniz.
Kompozit dolgular 7-10 yıl arası garantiliyken amalgam dolgular 7-15 yıl garantilidir.
Diş dolgusu genellikle dişin kırıldığı ve çürüdüğü durumlarda tercih edilir. Dolgu yaptırmak diş çürümesini ve çürüyen dişin kaybını önler. Bu sayede dişinizi çektirmek durumunda kalmazsınız.
Ayrıca kaza yaralanmaları veya düşme gibi durumlarda meydana gelen diş kırılmaları, kompozit dolgular ile tedavi edilebilmektedir. Bu sayede hem estetik hem de çiğneme fonksiyonunda iyileşme sağlanır.
Dolgu yapıldıktan 1-2 hafta sonrasında sıcak soğuk hassasiyeti hissedebilirsiniz. Fakat bu geçici bir problemdir. Bu sorunun ilerlememesi için aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecek içecek tüketmekten kaçınmalısınız.
Fakat 3. Haftaya kadar geçmeyen bir dolgu ağrısı yaşarsanız bu dolgunuzun iyi yapılmadığı anlamına gelir. Diş hekiminize başvurarak dolguyu yeniletmeniz gerekmektedir.
Özel hastanelerde yapılan diş dolgusu fiyatı, devlet hastanelerine kıyasla daha yüksektir. Özellikle İstanbul’da diş dolgusu fiyat 2000-5.000₺ aralığında değişiklik göstermektedir. Kullanılacak dolgu türü ve dişinizin yapısı özelinde bu fiyat değişiklik göstermektedir.
Dolgu yaptırmak genellikle acısız ve ağrısız bir işlemdir. İşlem sırasında kullanılan lokal anestezi sayesinde dolgu işleminiz ağrısız ve acısız bir şekilde tamamlanır.
Diş dolgusu yaptırdıktan sonra ağrıdan ziyade hassasiyet hissetmeniz normal bir durumdur. Bu durum en fazla 2 hafta içerisinde düzelecektir.
Diş dolgusunun düştüğü andan itibaren en kısa sürede diş hekimine gitmelisiniz. Düşen dolguyu da yanınızda götürmelisiniz. Bu sayede diş hekimi size dolgunuz hakkında bilgi verebilir.
Fonksiyon estetik ve bütünlük oluşturması için dolgunun yerine yenisinin hemen yapılması gerekir. Yeni dolgu yapılmadığı sürece dolgusu düşen dişte ağrı, sızı ve hassasiyet hissi yaşanacaktır.
Evet, diş dolgusu yapılırken lokal anestezi uygulanır. Bu sayede işlem sırasında herhangi bir ağrı veya acı hissi hissetmezsiniz.
Eğer diş dolgunuz düşerse, düşen parça ile birlikte acilen diş hekimine gitmeniz gerekmektedir. Dolgusu düşen dişte ağrı, sızlama ve kırılma söz konusu olabilir. Diş hekimi kontrolünden sonra daha sağlam bir dolgu ile hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Normal diş dolgusu genellikle 1 seansta hızlı, kolay ve acısız bir şekilde tamamlanır. Ön dişlerde görülen kaza, düşme veya yaralanma sonucu kırılmalar ise 2-3 seans gerektirebilir.
Diş dolguları estetik ve fonksiyonel iyileştirme sunmak için yapılır. Özellikle ön diş kırıklarında kullanılmak üzere geliştirilen estetik diş dolguları, ışık geçirgenlikleri sayesinde diğer dişlerine uyum sağlar.
Amalgam ve kompozit dolgular diş çürüğü diş köküne ulaşmadan ve diş kaybı yaşanmadan yapılmalıdır. Bu sayede diş restore edilir ve çiğneme fonksiyonu geri kazandırılır.
Kısa dişlerin uzatılmasında, diş boşluklarının tamamlanmasında veya yamuk dişlerin düzeltilmesini sağlar. Bu sayede hastaya yeni bir gülüş tasarımı kazandırılır.
Diş dolgusu yaptırdıktan sonra ağız hijyenine dikkat etmeniz gerekmektedir.
Ayrıca geniş alanlara yapılan müdahalelerin yıpranmasını önlemek için aşırı sert yiyecekler yemekten kaçınmalısınız.
Diş dolgusu tedavisi sırasında diş sinirleri işlemden etkilenebilir. Bu genellikle bir soğuk hassasiyeti olarak görülür ve sonraki gün geçer. Azalan şekilde geçen bir ağrınız varsa dolgunuzda bir sorun yok demektir. Fakat gece diş zonklaması şeklinde bir ağrı hissediyorsanız dişinize kanal tedavisi yapılması gerekebilir.
Evet bu durum kesinlikle normaldir. Hassasiyet en fazla 1 ay sonrasında tamamen geçecektir.
Estetik diş dolgusu, genellikle ön dişlerde tercih edilen beyazlatılmış ve ışık geçirgenliği yüksek olan kompozit malzemeden yapılmaktadır. Bu dolgu türü geçmeyen diş lekelerinde, ön diş kırılmalarında ve diş boşluklarını tamamlamak için kullanılır. Doğal bir diş görüntüsü kazandırmasına yardımcı olur ve uygulanırken dişi aşındırmaya gerek yoktur.
Dolgunuz düzgün bir şekilde yapıldıysa, işlemden sonra fırçalamanızda hiçbir sorun yoktur. Dolgunuz asla düşmez, yerinden oynamaz. Tedaviniz tamamlandıktan sonra ağız hijyeninizi uygulamaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Dolgu yapıldıktan sonra anestezi etkisi geçmeden herhangi bir şey yememelisiniz. Ayrıca bazı dolgu malzemelerinin dişe tutunma süreleri farklı olabileceğinden birkaç saat katı bir şey tüketmemenizi öneririz.
Dolgu yapılan dişte tekrar çürük görünebilir. Çünkü temizlenen ve dolgu malzemesi ile kaplanılan alanda olmasa bile yeni bir çürük dişin arayüzünde meydana gelebilir. Bu sebeple bir dişe dolgu yapılmış olması o dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez.
Yapılan diş dolgusu eğer estetik dolgu malzemesinden üretilmiş ise hayır, renk değiştirmez. Eski tip dolgu malzemesinden yapılmış siyah veya metalik renkteki dolguları estetik diş dolguları ile yenileyebilirsiniz.
Diş dolguları genellike sigorta karşılar ancak değerli madenler veya estetik malzemelerden yapılmış bir dolguyu SGK karşılamayabilir. Ayrıca sigortanın karşıladığı diş dolgusu genellikle kısıtlıdır. Yani dolguya ihtiyaç duyulan birden çok dişiniz varsa sigorta bunu karşılamayabilir.
Diş dolgusu sonrasında antibiyotik kullanmanıza gerek yoktur. Antibiyotikler yalnızca iltihaplı diş problemlerinde kullanılır. Diş hekiminiz, antibiyotik kullanıp kullanmamanız gerektiğini tedaviniz sonrasında size bildirecektir.
Beyazlatma işlemi yapılacak dişlerde dolgu yapılmış olması pek fazla tercih edilmez. Çünkü beyazlatma yani bleaching malzemesi yalnızca dişin kendisini beyazlatır. Dolguyu beyazlatmaz. Bu sebeple dişte gözle görülür bir renk farkı görülecektir.
Hamileliğin 3. ayından sonra diş dolgusu yaptırılabilir fakat diş röntgeni çekilmesini gerektiren diş tedavileri uygulanamaz.
Geçici diş dolguları genellikle ikinci bir seans gerektiren durumlarda yapılır. Ve ömrünü doldurduğunda çatlayarak dişinizden çıkar.
Diş çürüğü bakterilerle bulaşan bir diş hastalığıdır ve kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Yani süt dişi çürükleri de dolgular ile tedavi edilebilir. Süt dişlerinin ardından çıkan daimi dişlere herhangi bir çürük bulaşmaması için çocuklara dolgu yapılması gerekir.
Diş dolgusunun kırılmasının sebebi genellikle mekanik sebeplerdir. Gereğinden fazla sert gıdalar tüketmek, diş sıkma veys diş gıcırdatma alışkanlığı dolgunun zarar görmesine sebep olmaktadır.
Günümüz teknolojisiyle birlikte artık diş rengine en uygun malzemeyle yapılan dolgular mevcuttur. Bu dolgular ışık geçirgenliği ile dişlerinize maksimum uyum sağlamaktadır. Dolgu tercihinize uygun olarak yapılan bu işlemlerde normal dişinizle dolgu arasında herhangi bir renk farkı olmayacaktır.
Diş dolgunuz düştüyse veya kırıldıysa zaman kaybetmeden bir diş hekimine gitmeniz sizin yararınızadır. Dolgusu düşmüş olan diş bakteri alımına açıktır. Bu sebeple dişte ani çürüme, ağrı ve hassasiyet hissi gelişebilir.
Diş dolgusu sonrası aşırı sıcak veya aşırı soğuk bir şey yiyip içmekten kaçınmalısınız. Bu durumda diş hassasiyeti sorunu yaşayabilirsiniz.
Saniyeler içinde formu doldurun. Size yardımcı olalım.rn